Home » Blogg » Krim og spenning

Krim og spenning

  • av
Krim og spenning

En av sjangerne vi leser desidert mest innen, er krim og spenning. Ikke bare til påske, men hele året rundt. Noen av de mest leste norske forfatterne er Jørn Lier Horst og Jo Nesbø. Og venninnene Anne B.Ragde og Unni Lindell. Hver høst lanseres ny krim og det ser ikke ut til at nordmenn får nok med det første.

Sommeren er lang og en god anledning til å sluke litt krim og spenning. Mens Norge ofte har høstlansering av bøker, utgis det krim i Sommermånedene og, spesielt oversatt krim. Så sett av tid til lesning i ferietiden og.

Påske og krimbok og påskegodis

Påske og krimbok og påskegodis er virkelig en trio som hører sammen. I påsken er det tid for både krim på tv og i bokform. Enten det er på papir, ebok eller lydbok. Eller alle. Lesing passer ekstra godt til påskeegg.

Å skrive krim er ikke noe nytt fenomen i Norge. Klassiskere som kan nevnes er Jernvognen skrevet under pseudonymet Stein Riverton, De dødes tjern av André Bjerke og Elskede Poona av Karin Fossum. Normenn elsker sjangeren krim.

Krim og spenning med hundre år gamle klassikere

Jernvognen er snart 115 år gammel, mens De dødes tjern feirer 80 år i 2022. Klassikerne har brent seg fast, kanskje for alltid.

  • Tips til hva du kan lese
  • De dødes tjern av André Bjerke
  • Elskede Poona skrevet av Karin Fossum
  • Det lange farvel av amerikanske Raymond Chandler
  • Bøkene til den britiske krimdronninga Agatha Christie

Ikke glem søta bror

Krim og spenning er også noe søta bror er ganske gode på og krimbøkene til ekteparet Sjöwall & Wahlöö skal ikke glemmes. Ekteparet skrev på skift, natt og dag, mens de oppdro barn. Ti noveller kom ut av samarbeidet.

Det er vanskelig å si hvorfor krim er så populært. Folk har likt å bli skremt og Radioteatret samlet folk i nesten hundre år til grøss med klassikeren De dødes tjern som en av sine aller største sukesser. Idag er det gått over til å bli podcast.